Merkitse ylös ajankohta, jolloin murrat arjen kahleet ja runnot ideakoneiston liikkeelle. Käytä luovuuttasi ongelmien ratkaisuun tai löydä valmiita vinkkejä blogistani. Viihdytän ja autan ajattelemaan arkisia asioita luovasti.

Blogini alttarille on uhrattu röökit, veret ja kyyneleet. Ota askel kohti uutta luovaa lifestyleä ja vinkkaa teksteistä myös aiheista kiinnostuneille kavereille. Raapustukseni ovat hurjan ajatustyön ja elämänkokemuksen sulava cocktail, joka survotaan bittimuotoon kaiken kansan saataville.

Kaiken takana on luovan ajattelun avulla vastauksia etsivä yksilö: Miten tekisin tämän paremmin?

torstai 23. tammikuuta 2014

Tablet on näppärä työväline - Bloggaaja testaa

EI SPONSOROITU, eli ihan itte hankittu tuote

Lenovo Idea Tab S6000-H - 10,1¨ näytöllä

Koska kävi niin, että kirjoittamisen aalto pyyhkäisi ylitseni ja vei minut mukanaan tuntemattomille vesille, oli kotitoimistoa muokattava olosuhteisiin sopivammaksi. Tähän tarkoitukseen hankin tablet-tietokoneen, joka kulkee näppärästi mukana matkoilla ja mahdollistaa live-postauksien tekemisen mistä vaan! Liikenteessä ollessani käytän älypuhelinta "modeemina", joten pääsen julkaisemaan tekstejä käytännössä missä vaan matkapuhelinkin toimii. Nyt kun kuherruskuukausi laitteen kanssa on ohi, on ajankohtaista julkaista mielipiteeni vempeleestä.

Kuten jo aiemmassa tekstissäni kirjoitin, yksin en olisi valintaa osannut tehdä. Tekniset ominaisuudet ovat minulle lähinnä numeroita ja omituisia kirjainyhdistelmiä paperilla ja niiden merkitys ei vieläkään juuri ole auennut. Kuitenkin yhteistyössä siskoni ja Gurun kanssa onnistuimme tekemään nappivalinnan omien tarpeideni kannalta!

Nopeasti räpsäisty kuva paljastaa sormenjälkien perusteella, että laite on ollut kovassa käytössä!
Mutta sitä vartenhan se on hankittukin!

Näytön koko

Ostin tabletin nimenomaan blogin kehittämistä ja kirjoittamista varten, joten suuri näyttö oli tarpeen. Lenovon 10,1¨ tuuman näyttö on tarpeeksi suuri, jotta tekstin kirjoittaminen virtuaalinäppäimistöllä ja sen oikolukeminen on mielekästä. Kirjoittaminen ei kuitenkaan vedä vertoja perinteiselle näppäimistölle, mutta tarvittaessa voi bluetooth näppäimistön hankkia erikseen. Vielä tälle ei kuitenkaan ole tarvetta ja pyrin kouluttamaan kömpelöt sormeni tabletin tavoille.

Suuri näyttökoko saattaisi olla kätevä myös median toistamisessa. Verrattaen suurelta näytöltä on miellyttävä katsella musiikkivideoita sun muita hömpötyksiä, mutta siihen tarkoitukseen en laitetta hankkinut. Enkä myöskään ole tätä ominaisuutta pikatestaamista enempää käyttänyt. Voisin kyllä kuvitella, että kesälomareissulla taaperon saa auton takapenkillä hiljaiseksi, jos laittaa juutuubista Robinin BoomKahin soimaan. Että ei tämä ominaisuus hukkaan mene!

Kameroiden tarkkuus ei vakuuta

Skype-puhelu laitteen (0,3M) etukameralla tekee selväksi, että vastaanottaja näkee täältä päästä tulevasta videosta vain pikselimössöä. Toisaalta se ei ole lainkaan huono juttu siinä mielessä, että kampaamaton tukka ja leuan alle ulottuvat silmäpussit katoavat sotkuisen kuvan joukkoon sopuisasti. Takakameran (5,0M) tarkkuus on parempi, mutta sekin vaatii sopivan valaistuksen onnistuneiden kuvien aikaansaamiseksi. Salamavaloa kun ei ole lisävalaistusta tuomassa. Muutenkin kamera jää piiloon laitteen ollessa suojakotelossaan, joten tälle ei paljoa käyttöä meikäläisen arjessa löydy. Kuvat otan Canonin digipokkarilla tai Lumiallani (joka sekään ei kyllä kuvien laadulla vakuuta).

Akku kestä pidemmätkin kirjoitussessiot

Akun kestoon olen ollut äärimmäisen tyytyväinen. Tarkkaa aikaa en ole kellolla ottanut, mutta yhdellä latauksella pystyn kirjoittamaan useamman jutun tai selaamaan blogiini ja fb-sivuilleni tulleita kommentteja oikein sujuvasti. Alkeelliseen kuvankäsittelyynkin olen vempelettä käyttänyt, sillä reissun päällä kuvat on saatava sujuvasti pienennettyä ja värisävyt kohdilleen blogissa julkaisua varten. Tämä siis vaatii työskentelyä kirkkaalla näytöllä ja pitkäjänteisesti, eikä akku silti ole valittanyt virtansa vähyydestä kesken kaiken.

Plussaa vielä siitäkin, että lataus hoituu mikrousb-laturilla, joka käy myös älypuhelimeeni eli molempien lataus sujuu samalla piuhalla! Tämä ei tietenkään ole suositeltavaa vaan lataukseen tulisi aina käyttää laitteen mukana tullutta johtoa, mutta Lumiani ollessa jo elon ehtoopuolella (alle 2 vuoden käytön jälkeen) en ole sen kohtelussa ollut niin tarkka. Etenkin, kun puhelimeni yhtäkkiä päätti olla latautumatta omalla laturillaan.

Lisäominaisuuksia tulevaisuuden varalle

Koska halvempaa "karvalakkimallia" ei ollut ostohetkellä saatavilla, ostin tämän paremman version. Laitteessa on paremmat kytkentämahdollisuudet sekä gps-paikannus, mutta niille ei ole vielä ollut tarvetta. Lenovoon saa muistikortin laitettua, mikäli tekstejä alkaa pursuamaan niin paljon, ettei koneen muisti muuten riitä niitä taltioimaan. Härpäkkeeseen saa myös sim-kortin asennettua, mutta jotenkin en tämän kokoista laitetta miellä puhelimen korvikkeeksi, vaikka se käsilaukkuun sujahtaakin. Povitaskuun se ei nimittäin mahdu!  Mutta jos jonain päivänä on tarvetta, niin nyt nämäkin mahdollisuudet ovat kätevästi käden ulottuvilla!

Näppäimistökin tuntuu olevan säädettävissä moneen makuun sopivaksi, vaikken juuri arvostakaan mitään pyyhkäisyominaisuuksia kirjoittaessa. Eräs opettajani aikoinaan sanoi, että jos toistuvasti kirjoitat sanan väärin määritä ohjelmaan automaattinen korjaus kyseiselle sanalle. Jos siis aina kirjoitat vahingossa 'kisa' etkä 'kissa', määritä, että kone korjaa kirjoittamasi 'kisa'-sanan 'kissa'-sanaksi. Tällä voi korjata ongelman tilapäisesti, mutta se ei poista sitä faktaa, ettet osaa kirjoittaa sanaa oikein. Ojasta allikkoon siis. Liian hienot ominaisuudet eivät ole enää hyödyllisiä, joten perusnäppäimistö ja kirjoitustaito kunniaan!

Ongelmia bloggauksen kanssa

Ensimmäinen yritykseni kirjoitella blogiin ei ollut miellyttävä. Tekstin muotoilut eivät onnistuneetkaan samoin, kuin läppärillä ja blogger-sivusto sekoili useamman kerran jääden täysin jumiin. Oletuksena laitteessa oli selaimena Safari, mutta kun tajusin ottaa käyttöön Google Chromen, niin tekstinkäsittelyyn liittyvät ongelmat Bloggerissa hävisivät! Eli ilmeisimmin Safari ja Blogger eivät vain sopineet ominaisuuksiltaan yhteen, vaan bugeja riitti kyllästymiseen asti (palautetta laitettu eteenpäin).

Jotkin tabletilla kirjoitetut tekstit eivät myöskään tottele jälkeenpäin läppärillä suoritettuja tekstimuotoiluja. Esimerkiksi yhden Live@ -artikkelisarjan tekstiä en saa muutettua oikeaan fonttikokoon millään, koska se on väkisin Safarin kanssa kaikenmaailman saataville runnottu. Toivottavasti tämä ei kuitenkaan merkittävästi häiritse lukijoiden esteettistä silmää, vaikka toki fonttikoko on olennainen tekstin lukemisen miellyttävyydenkin kannalta.

Mistä löysin omani?

Paikallinen Citymarket myi tätä hintaan 279€. Nyt näytti myymälässä olevan tarjouskin, missä saa vielä suojakuoret kaupan päälle. Hankintaan olen ollut tyytyväinen ja hinta-laatu-suhde on mielestäni hyvä. Tosiaan aiempaa kokemusta minulla ei Tablet-tietokoneen käytöstä ole, joten siinä mielessä en voi varsinaista vertailua muihin laitteisiin nähden suorittaa. Kuitenkin laite on helppokäyttöinen tällaiselle perusdataajalle ja luovalle kirjoittajalle. Lisäksi mukana tulee laaja ohjelmisto, joka mukautuu hyvin käyttäjän tarpeisiin. Esimerkiksi kalenteri, skype ja muistiinpanosoftat olivat laitteessa jo valmiiksi ja lisäsovelluksia saa halutessaan tilattua.

Yhteenveto

Kiva ja näppärä kirjoitusväline, joka vastaa käyttötarpeeseeni erittäin hyvin. Pienten teknisten ongelmien kanssa olen paininut, mutta pistemäärää ei sen takia voi pudottaa. Vikahan saattaa myös olla näppiksen toisessa päässä, vaikka se olisikin tuskaisen kivualiasta myöntää...

Kotikäytössä edelleen läppäri vie voiton, mutta reissuilla tämä on yliveto pienen kokonsa ja muiden ominaisuuksiensa takia. Tekstin voi luonnostella tekstitiedostoon ja tallentaa koneelle. Sitten hipsiä vaikkapa laivan hytistä ihmisten ilmoille nettiyhteyksien ääreen ja julkaista tekstin. Olen Lenovoon erittäin tyytyväinen ja annankin arvosanaksi 4 tähteä. Katsotaan muuttuko mieli vaatimustason kasvaessa myöhemmin.

Nyt vaan pitäisi päästä matkustelemaan Ruotsia pidemmälle testailemaan laitetta.


- - -

Päivitys 12.4.2014

Tiputan yhden tähden pois, sillä rankemmassa käytössä Lenovo ei aina pysy tehokkaan surffaajabloggaajan vauhdissa mukana. Lisäksi esimerkiksi joidenkin videotiedostojen toistaminen ei onnistu, vaikka asentaisi lisäsovelluksiakin. Tämän takia uusi tuomioni on 3/4 tähteä - Toiminta on riittävän hyvää omaan käyttööni, muttei täydellistä tehokäytössä.




---
Kiitos vierailustasi <3


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti