Merkitse ylös ajankohta, jolloin murrat arjen kahleet ja runnot ideakoneiston liikkeelle. Käytä luovuuttasi ongelmien ratkaisuun tai löydä valmiita vinkkejä blogistani. Viihdytän ja autan ajattelemaan arkisia asioita luovasti.

Blogini alttarille on uhrattu röökit, veret ja kyyneleet. Ota askel kohti uutta luovaa lifestyleä ja vinkkaa teksteistä myös aiheista kiinnostuneille kavereille. Raapustukseni ovat hurjan ajatustyön ja elämänkokemuksen sulava cocktail, joka survotaan bittimuotoon kaiken kansan saataville.

Kaiken takana on luovan ajattelun avulla vastauksia etsivä yksilö: Miten tekisin tämän paremmin?

torstai 9. tammikuuta 2014

5 askelta eroon tupakasta

Vähemmän savua, enemmän tulta

Monelle uuden vuoden tuleminen merkitsee lupausten tekemistä. Lupausten, joista ei kuitenkaan pidetä kiinni. Hyvien aikeiden taustalla on yleensä tottumus, että uutena vuotena on tapana yrittää elää terveellisemmin, kuntoilla ja laihtua. Kuitenkin viimeistään helmikuussa moni on palannut takaisin vanhaan arkeen sen sijaan, että lupausten kautta päästäisiin aivan uuteen elämäntapaan.

Jostain syystä on ok luvata itselleen muutos, mutta vedota sitten siihen, että se nyt vaan oli tuollainen uuden vuoden kokeilu. Jos jotain päättää, on päätös tehtävä niin, että koko uusi arki tukee päätöstä. Sen sijaan, että päättäisit pitää karkkilakon, päätä olla syömättä ja ostamatta yhtään karkkia. Sen sijaan, että päättäisit aloittaa tupakkalakon, päätä, ettei nikotiini enää hallitse elämääsi ja taistele tupakanhimoa vastaan sallimatta itsellesi yhtään sauhuttelua. Kanavoi ainaisen sytkärin räpläilyn sijaan sisälläsi syttyvä tuli oman arkesi parantamiseksi.

Savuttomuus on selvää säästöä

Nyt siellä ruudun takana hymistellään, että helppohan tuon on sanoa, kun ei itse polta. En poltakaan - enää. Tänään on meneillään kolmas päivä ilman tuota terveyttä tuhoavaa tapaa. Koska aiemmin sauhuttelin suunnilleen askin päivässä, olen nyt säästänyt 15€ selvää rahaa. Minut on myös yllättänyt se, että miten paljon ylimääräistä aikaa jää päivässä, kun nikotiinintarve ei sanele päivän aikatauluja. 

Kun aiemmin käytin 5 minuuttia 20(!) kertaa päivässä ulkona sauhutteluun, nyt tuo aika on käytettävissä esimerkiksi luovuuden tai omien taitojeni kehittämiseen - esimerkiksi bloggaamiseen. Yli 1,5 tuntia lisäaikaa päivässä - se on paljon kroonisesta aikapulasta kärsivälle! Tätä ylimääräistä aikaa en suuntaa lapseeni, sillä hänen kanssaan olen jo nyt leikkimässä ja saatavilla ympäri vuorokauden, samoin kuin koirani tapauksessa. Jotta tämä toimii motivaattorina, sen on oltava sitä ihan omaa aikaa, jota myös kotiäiti välillä tarvitsee. Aikaa ja tilaa ajatella. Ja olla luova.

Tiedän, että monet tuomitsevat minut, sillä olenhan äiti ja täydellisen äidin kuuluu olla savuton. Olin polttamatta yli 2 vuotta eli tyttäreni odotus- ja imetysajan. Lapseeni ei sauhuttelu siis suoranaisesti ole vaikuttanut, mutta toki satunnainen passiivisen tupakansavun hengittäminen ulkoillessamme on saattanut olla mahdollista myöhemmin, kun nikotiini jälleen sai otteen minusta. Olen tästä pahoillani, mutta asia on nyt muuttunut. Ja sitäpaitsi kukaan ei ole täydellinen, siihen ei ole realistista edes pyrkiä.

Miksi vuosia kestänyt savuttomuus loppuu?

Tähän kysymykseen voin vastata vain oman kokemukseni perusteella. Tupakointi aiheuttaa vakavaa riippuvuuttaa sekä henkisellä että fyysisellä tasolla. Omalla kohdallani riippuvuus on ollut nimenomaan psyykkisellä puolella, sillä tupakointi on tarjonnut minulle mahdollisuuden "omaan aikaan" arjen myllerryksessä. Olen jossain vaiheessa kehittänyt itselleni ajatusmallin, jonka mukaan sauhuttelu lieventäisi stressiä. Tämä ei tietenkään pidä paikkaansa, mutta tästä syystä olen sortunut takaisin tupakan houkutuksiin vielä vuosien jälkeenkin. Tällöin stressi on laukaissut paluun vanhoihin tapoihin ja kun olen sallinut itselleni ne yhdet sauhut, on kierre valmis.

Valitsen tästä lähtien lasin vettä.

Stressinhallintakeinona tupakointi on aivan tuhoon tuomittu. Tupakointi aiheuttaa terveysongelmia, jotka taas heikentävät arjessa jaksamista entisestään. Se aiheuttaa myös lisää levottomuutta jo ennestään haastaviin tilanteisiin. Lisäksi se aiheuttaa suurta mielipahaa, sillä nykyaikana tupakoitsijat kuuluvat vähemmistöön, jotka tuomitaan herkästi nyky-yhteiskunnassa. On muistettava, että jokainen on vastuussa omista tekemisistään ja päätöksistään - tällöin niihin on myös mahdollisuus itse vaikuttaa. Muiden ihmisten painostus saattaa pahimmillaan aiheuttaa kapinahengen ja tuottaa vallan päinvastaisen tuloksen, mitä oli toivottu.

Näin pääset eroon tupakasta

  1. Kirjoita paperille syyt lopettamiselle. Näin myös alitajuntasi pääsee käsittelemään asiaa ja ajatusmallin muutos alkaa psyykkisellä tasolla. Jos ei oma terveytesi motivoi tarpeeksi, muista miettiä miten tupakointi vaikuttaa myös läheisiisi.
  2. Tee päätös. Ei riitä, että olet liikenteessä "no-voishan-sitä-kokeilla"-asenteella. Joko tupakoi tai ei, välimuotoa ei ole. Älä salli itsellesi lainkaan lipsumisia päätöksestäsi.
  3. Alkuvaiheessa keksi jokin korvaava toiminto tupakoinnin tilalle. Itse käyn juomassa lasillisen vettä savukkeen sijaan. Asian olisi hyvä olla terveyttä edistävä tai muuten miellyttävä, jotta se tehoaisi parhaiten. Voit esimerkiksi pitää viiden minuutin lukuhetken lempilehtesi parissa tai tehdä tehokkaan taukojumpan verenkierron parantamiseksi. Pidä kuitenkin huoli, ettei korvaava toiminto ole haitallinen - esimerkiksi donitsi tupakan tilalla saattaa myöhemmin johtaa vääristyneeseen suhteeseen ruokaan ja painonhallinnallisiin ongelmiin. 
  4. Kerro päätöksestä henkilöille, jotka oikeasti tukevat sitä ja kannustavat sinua. Ei ole mitään hyötyä jakaa pyrkimyksiäsi henkilöiden kanssa, jotka yrittävät tuhota suunnitelmasi esimerkiksi tyrkyttämällä savukkeita tai vähättelemällä kamppailuasi terveellisemmän huomisen puolesta. Lähipiirin painostus toimii osalla kannustimena, mutta toisilla saattaa tuhota motivaation täysin. Voit myös käydä taistelua itseksesi tai netissä olevan vertaistukiryhmän kannustuksella, mikäli et halua lähipiirin kommentteja ja mielipiteitä asiasta kuunnella.
  5. Konkretisoi aiheutuneet säästöt motivaation ylläpitämiseksi. Laita 5€ päivässä säästöpossuun ja tasaisin väliajoin käytä rahastoa oman mielialasi parantamiseen. Osta esimerkiksi kiinnostavia lehtiä, värikkäitä asusteita tai säästä suurempaan kohteeseen - esimerkiksi matkaan. Muista, että säästät rahan lisäksi arvokasta aikaasi. Kohta voit mennä tappelemaan uusimmasta Muumi-mukista hypermarketin astiaosastolle, koska olet säästänyt sen verran rahaa!
Mielestäni on aivan turha alkaa käyttämään nikotiiniriippuvuuden katkaisemiseen korvaustuotteita. Ne ovat suhteettoman kalliita, ylläpitävät nikotiiniriippuvuutta ja niillä voi olla erittäin epämukavia sivuvaikutuksia. Esimerkiksi ystäväni käytti nikotiinipurkkaa sauhuttelun lopetukseen ja sai kärsiä ikävät seuraukset, kun megalomaaniset ilmavaivat piinasivat häntä tupakanhimon lisäksi. Mielummin juon litrakaupalla vettä ja kiukuttelen pari päivää, kuin paukuttelen muut tainnoksiin ja sitten vielä vieroittaisin itseni tästä nikotiinin korvausvalmisteesta. Testauksesta olisi kyllä saanut varmasti mielenkiintoisen artikkelin Bloggaaja testaa -sarjaani, mutta aion nyt pärjätä ilman.

Helppoa ei tupakoinnin lopetus tule olemaan, niin kuin ei muutkaan suuret elämänmuutokset. Olen pitänyt itseni kiireisenä viime päivät vieraillen ystävien luona. Mukavan seuran lisäksi ei tarvitse miettiä sauhuttelua, kun aika menee leppoisasti jutellen. Myös ystävien tuki helpottaa päätöksessä pysymistä etenkin, kun lähes kaikki ovat savuttomia itse. Kuitenkin ystäväni kuuluvat siihen harvinaiseen ihmisjoukkoon, joille olin yhtä arvokas ihminen rööki huulessakin. Kukaan ei koskaan tuominnut minua tai huonoja valintojani, mutta tukivat aina savuttomuuttani.

Kiitos ihanat lukijani ja Lähipiirini tuestanne.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti