Merkitse ylös ajankohta, jolloin murrat arjen kahleet ja runnot ideakoneiston liikkeelle. Käytä luovuuttasi ongelmien ratkaisuun tai löydä valmiita vinkkejä blogistani. Viihdytän ja autan ajattelemaan arkisia asioita luovasti.

Blogini alttarille on uhrattu röökit, veret ja kyyneleet. Ota askel kohti uutta luovaa lifestyleä ja vinkkaa teksteistä myös aiheista kiinnostuneille kavereille. Raapustukseni ovat hurjan ajatustyön ja elämänkokemuksen sulava cocktail, joka survotaan bittimuotoon kaiken kansan saataville.

Kaiken takana on luovan ajattelun avulla vastauksia etsivä yksilö: Miten tekisin tämän paremmin?

torstai 5. syyskuuta 2013

Itsensä analysoiminen luovuuden välineenä

Omassa elämässäni on tällä hetkellä tilanne, joka vaatii kartoittamista ja uudelleen ohjautumista. Lahkeessa roikkuva taapero on jo kasvanut isoksi ja minun on aika palata takaisin työelämään. Parin vuoden aikana huomioni on ollut lähes täysin kiinni perheeni nuorimmaisessa ja oma luovuuteni ja persoonani on hautautunut äiti-roolin alle.

Eräs työpaikkailmoitus sai tosiaan aikaan käännöksen elämässäni (ks. Krooninen aikapula) ja oli aika kartoittaa omat resurssit uudelleen. Niinpä otin avukseni SWOT-analyysin.

Tämä saattaa monessa herättää kielteisiä tunteita, koska se saattaa tuoda muistikuvia koulunpenkiltä ja se saattaa myös tuntua siltä, että nyt kirjoittaja lähtee huitelemaan liian teoreettiselle alueelle. Asia ei kuitenkaan ole näin, vaan kyseinen työväline on oiva erilaisten lähtötilanteiden kartoittamiseen ja sen jälkeen analyysin pohjalta pääsee etsimään luovia ratkaisuja.

Helppoa kuin mikä. Istu alas ja jaa A4-paperi neljään lokeroon. Jokaiseen lokeroon tulee oma otsikkonsa, sillä tarkoituksena on päästä selvyyteen omista vahvuuksista (strenghts), heikkouksista (weaknesses), mahdollisuuksista (opportunities) sekä mahdollisista uhista (threats). Ja nyt vielä kaunis ja koristeltu kaavio kevennykseksi, jottei menesi liian vakavaksi.


Lähde siis pohtimaan tilannetta tämän mallin pohjalta. Ensin mieti kaikki asiaan tai tilanteeseen liittyvät vahvuudet. Omassa työnhakuprojektissani tähän kohtaan listasin koulutuksen, työkokemuksen, elämänkokemuksen, persoonallisuuden, luovuuden sekä tiedonjanon. Minulla on jatkuva tarve oppia uutta, liittyi se sitten mihin aihepiiriin tahansa. Tärkeimpänä kuitenkin on määrätietoinen asenne, joka laittaa pyrkimään kohti päämäärää eli tässä tapauksessa työpaikan saantia.

Seuraavaksi sitten niitä heikkouksia. Olen vaihtamassa alaa, joten koulutukseni ei suoraan tue työnhakuani uudelle alalle. Myös työkokemuksen puute uudelta alalta saattaa joissain tapauksissa olla este, mikäli yritysjohto on kovin konservatiivinen, enkä saa heitä vakuuttuneeksi osaamisestani ja aiemman koulutukseni soveltuvuudesta myös muille aloille.

Sitten kartoitan omat mahdollisuuteni työnhaussa. Voin päästä mielenkiintoiseen paikkaan toteuttamaan itseäni ja käyttämään luovuutta työvälineenä. Haastavista ja mielenkiintoisista työtehtävistä saa arvokasta elämänkokemusta. Uusi työpaikka mahdollistaa myös omien taitojen kehittämisen ja uusien suhteiden luomisen työelämässä. Valjastamalla ideoita hyötykäyttöön on mahdollisuus saada tuottava lopputulos. Eikä se yhtään haittaisi, jos muutama ropo enemmän tulisi pankkitilille kuukausittain.

Viimeisimpänä kartoitetaan uhat. Tämä kuuluu osaan analyysia ja voi joissain tapauksissa olla merkittäväkin osio, sillä tässä mietitään tekijöitä, joihin itse ei voi pääsääntöisesti vaikuttaa, mutta mitkä ovat vaikeuttamassa lopputulokseen pääsemistä. Esimerkiksi minun tapauksessani uhkana on työpaikkojen vähyys kotikunnassani eli yleinen työllistymistilanne on huonohko. Toisaalta kun siirrytään ajattelemaan asiaa käytännön kannalta, työnhakuni saattaa venyä, mutta arkeen se ei vaikuta muuten. Olenhan tähänkin mennessä ollut lasta hoitamassa kotona.

Kun perustilanne on kartoitettu, päästään siihen luovaan osuuteen. Itse käytän SWOT-analyysiä lähinnä heikkouksien ja uhkien eliminoimiseen. Nyt kannattaa miettiä kaikki mahdolliset keinot, millä heikkoudet ja uhat häviävät olemattomiin tai ainakin niiden merkitys vähenee. Tässä työnhakutilanteessa olen alkanut opiskelemaan itsenäisesti eli kehittämään taitojani työtehtävään sopivaksi. Olen käynyt tyhjentämässä kirjaston alan teoksista ja luen niitä aina kun mahdollista. Lisäksi havainnoin ja testailen lukemiani teorioita myös käytännön tasolla arkielämässä. Seuraan uuden alan uutisia aktiivisesti sähköisessä mediassa.

Olen miettinyt useita luovia keinoja, miten erotun muusta porukasta työnhakutilanteessa ja mahdollisessa työhaastattelussa. On uskallettava olla rohkea ja tuoda persoonaansa esiin, sillä muuten hukkuu harmaaseen massaan. Minulla on paljon ideoita asiaan liittyen, mutta niistä kerron sitten myöhemmin tapahtumien edetessä. Kun analyysi on tehty, minulla on toimintasuunnitelma työpaikan saamiseksi ja aivoni on ohjelmoitu tiettyyn päämäärään pyrkiväksi luovuuden lähteeksi.

Yhteenvetona vielä: kartoita tilanne ja pyri eteenpäin. Helppoa ja yksinkertaista, vaikka sainkin tähän tekstiin teoreettista hömpänpömppää ja vieläpä kaavionkin.

---
Mikäli pidit tästä tekstistä, kerrothan siitä myös kavereillesi esimerkiksi Facebookin, Twitterin tai Instagramin kautta. Alla olevilla painikkeilla tai linkillä se käy kätevästi. 
Kiitos! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti