Merkitse ylös ajankohta, jolloin murrat arjen kahleet ja runnot ideakoneiston liikkeelle. Käytä luovuuttasi ongelmien ratkaisuun tai löydä valmiita vinkkejä blogistani. Viihdytän ja autan ajattelemaan arkisia asioita luovasti.

Blogini alttarille on uhrattu röökit, veret ja kyyneleet. Ota askel kohti uutta luovaa lifestyleä ja vinkkaa teksteistä myös aiheista kiinnostuneille kavereille. Raapustukseni ovat hurjan ajatustyön ja elämänkokemuksen sulava cocktail, joka survotaan bittimuotoon kaiken kansan saataville.

Kaiken takana on luovan ajattelun avulla vastauksia etsivä yksilö: Miten tekisin tämän paremmin?

torstai 5. syyskuuta 2013

Hyödynnä luontainen vuorokausirytmisi

Jokaisella ihmisellä on jonkinlainen rytmi. Kun oman rytminsä tiedostaa, voi saada parhaan mahdollisen hyödyn irti eri vuorokauden ajoista ja siten työskennellä luovuuden parissa kokonaisvaltaisemmin.

Oma rytmini on seuraavanlainen. Yöllä saan parhaimpia ideoita. Ideoita tulvii päähäni ja ajatukset lähtevät jyräämään eteenpäin kuin lumivyöry. Tämä on hyvin tuotteliasta ja luovaa aikaa ideoiden kannalta, mutta ruumiin kaivatessa lepoa asioiden jäsentely ei onnistu tässä mielentilassa. Tällöin on parasta kirjata kaikki mieleentulevat ideat ylös ja palata niihin myöhemmin parempana ajankohtana.



Ideoiden kehittelylle ja kypsymiselle on annettava aikaa. Se tarkoittaa käytännössä työrauhaa, mutta sen lisäksi aivot työstävät alitajuisesti mieleen tulleita pälkähdyksiä. Kun aika on kypsä, ideoita voi alkaa kehittelemään eteenpäin. Itselleni parasta aikaa tähän on aikainen aamu, sillä silloin saan tilaa omille ajatuksille ja niiden jäsenteleminen onnistuu paremmin, kuin muina aikoina. Tämän toki sanelee tämänhetkinen tilanne arjessa: kun taapero ja koira on virkeimmillään, ei omille ajatuksille ole aikaa. Ellei sitä järjestä.

Tärkeätä tässä on huomioida kokonaisuus. Ihminen ei toimi robottimaisesti ja keho sekä mieli tarvitsevat unta prosessoidakseen ja toipuakseen päivän tapahtumista. Luovaa aikaa itselle ei siis kannata jatkuvasti napsia yöunista, sillä se saa ihmisen väsymään. Kuitenkin normaalista vuorokausirytmistä poikkeaminen edesauttaa luovuutta, kunhan muistaa myös huolehtia omasta hyvinvoinnista - ja riittävistä yöunista!

Käytännössä luovina kausina pidän kuukaudessa muutamana yönä ideapajaa, jolloin saan uudet ideat paperille. Tässä vaiheessa ei mitään karsita,vaikka ideat olisivatkin hulluja. Tämän jälkeen työstän paremmin normaalirytmiin sopivina aikoina ideoita eteenpäin muutaman päivän sykleissä. Kaikkihan varmasti arvaavat, että jos perusrytmiini kuuluisi ideointi yöllä, ideoinnin kehittely seuraavana aamuna klo 5:30 ja käytännön toimet päivän mittaan, ei tehokkuus olisi huipussaan univelan takia. Eikä aivoilla olisi aikaa prosessoida ideoita.

Pidä siis luovuus aktiivisena osana arkea, mutta kuitenkin arjen puitteisiin sovellettuna ja hyödyntäen itsellesi luontaisesti parhaat vuorokauden ajat!
---
Mikäli pidit tästä tekstistä, kerrothan siitä myös kavereillesi esimerkiksi Facebookin, Twitterin tai Instagramin kautta. Alla olevilla painikkeilla tai linkillä se käy kätevästi. 
Kiitos! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti